MY ŠARIŠ / Futsalistky FK Ekoprim Prešov sa stali majsterkami Slovenska

Futsalistky FK Ekoprim Prešov sa stali majsterkami Slovenska!

V Piešťanoch vyvrcholila ženská futsalová liga finálovým turnajom za účasti šiestich družstiev.

Sobota patrila skupinovej fáze. Víťazi Makroteam Žilina a Banská Bystrica postúpili priamo do semifinále, celky na druhom a treťom mieste museli o postup bojovať. Z titulu majstra Slovenska vo futsale žien pre sezónu 2020/21 sa v nedeľu po skončení finále tešili hráčky FK Ekoprim Prešov. Na prípravu ale veľa času nemali.

„Majstrovstvá Slovenska vo futsale v Piešťanoch boli narýchlo zorganizované. Dozvedeli sme sa to mesiac a pol pred ich konaním. Tomu zodpovedala aj príprava,“ prezradil tréner Prešovčaniek Lukáš Vrbovský.

V neľahkom období pre športovcov sa musela prispôsobiť aj tréningová záťaž. Tú mali špecifickú a ťažkú aj dievčatá Ekoprimu.

„Celková príprava prebehla v štyroch tréningových jednotkách, kde sme mali k dispozícii desať až dvanásť dievčat. Tréningová účasť aj morálka boli v poriadku. Na moje veľké prekvapenie niektoré veci chápali rýchlejšie, niektoré aj dlhšie, ale bolo to aj z výpadku, keď takmer rok a pol sa netrénovalo. Po majstrovstvách Slovenska som preto na baby hrdý, čo dokázali,“ doplnil Vrbovský.

Vstup nebol podľa predstáv

Vstup do majstrovstiev nebol ale najlepší. Prešovčankám chýbali v prvom zápase dorastenky.

„Na majstrovstvá sme cestovali jednou dodávkou, lebo staršie dorastenky mali turnaj na Myjave a na prvý zápas v skupine sme nastúpili proti Prievidzi bez nich. No mohli sme sa spoľahnúť na Dianu Mackovú, Lauru Žemberyovú, ktorá študuje v USA , prišla domov a vyšlo to tak dobre, že nám mohla pomôcť, Maťku Gumanovú, Kiku Sedlákovú, bola tam ešte Dominika Mihaliková a v bránke Nikol Eperiešiová,“ priblížil tréner.

V úvodnom stretnutí boli nad sily Prešovčaniek hráčky TNF Prievidza. Hra nebola zlá, ale hráčky Prievidze vsietili až päť gólov. Už v polčase viedli súperky 0:2.

„Prvý duel sme prehrali 1:5, no výsledok nezodpovedal dianiu na ihrisku. Mali sme veľa šancí, no nepremenili sme ich. Chýbala asi zápasová prax. Futbalistky z veľkého ihriska si tiež musia zvyknúť na futsal,“ priblížil prvý duel Vrbovský.

Druhý zápas na turnaji odohrali východniarky zo súperkami z Banskej Bystrice. Zápas zvládli a spokojnosť s výkonom bola na mieste.

„Duel s Banskou Bystricou sme vyhrali 3:0. Hráčky konečne začali premieňať šance, bol to úplne iný zápas. Pomohli už dorastenky Simona Chomová a Adela Vaščáková. Hrali síce prvýkrát futsal, ale išlo im to a mali sme tri hráčky na striedanie. Ako 17-ročné sa vôbec nebáli urobiť kľučku na súpera ani v súbojoch,“ zhodnotil druhý zápas tréner Prešova.

Štvrťfinálové derby

Vo štvrťfinále sa stretli Prešovčanky so súperom z neďalekých Košíc a východniarske derby bolo na svete. Hráčky Ekoprimu ho zvládli a po výhre 3:1 šli do semifinále, kde ich čakala na druhý deň Banská Bystrica. Regenerácia bola pre „koňarky“ ale špecifická.

„Nocovali sme v Piešťanoch na ranči, kde mali kone a baby bolo z toho hotové. V nedeľu ráno sme si pozreli zo záznamu zápas s Banskou Bystricou, lebo náš čakala v semifinále. Rozobrali sme si veci, čo by sme mohli urobiť lepšie. Veľmi to pomohlo, lebo sa vyvarovali chýb a zabezpečovali sa, presne to, čo nerobili prvý zápas s Prievidzou,“ prezradil Vrbovský. Semifinále bolo dramatické, ale nakoniec ho po predĺžení zvládli.

„Zápas sa skončil remízou 2:2, išlo sa do predĺženia 2 x 5 min. Vo futsale ak máte päť faulov, tak sa to prenáša aj do predĺženia. My sme mali päť, Banskobystričanky štyri, no v prvom predĺžení začali faulovať a my sme mali výhodu trestných kopov, kde si to stavala Diana Macková a suverénne ich premieňala. Vyhrali sme 5:2 a čakalo nás finále s Prievidzou,“ zhodnotil semifinále Lukáš Vrbovský.

Vo finále sa Prešovčanky stretli s TNF Prievidza. V prvom zápase skupinovej fázy s týmto súperom prehrali 1:5, a preto vedeli, že ich čaká veľmi náročný súper.
Východniarky však zápas zvládli a po konečnom hvizde sa tešili z víťazstva 5:2.


zdroj: https://mysaris.sme.sk/c/22708927/futsalistky-fk-ekoprim-presov-sa-stali-majsterkami-slovenska.html